ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ

Υαλουρονικό Οξύ


http://epoptes.wordpress.com/2012/11/16/%CF%85%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BF%CE%BE%CF%8D/
ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟ ΟΞΥ ιδιότητες
========================================

Τι σημαίνει ο κωδικός «Ε» που συναντάμε στα τρόφιμα

http://www.cancer-society.gr/%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%AE-%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82/%CF%84%CE%B9-%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%BF-%CE%BA%CF%89%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%C2%AB%CE%B5%C2%BB-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AC%CE%BC%CE%B5-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CF%84%CF%81%CF%8C%CF%86%CE%B9%CE%BC%CE%B1
Kατηγορίες προσθέτων και κωδικοί Ε
  • Xρωστικές ουσίες: E100 - 180
  • Συντηρητικές ουσίες: E200-297
  • Aντιοξειδωτικές ουσίες: E300-321
  • Oμοιογενοποιητές - σταθεροποιητές
  • Πηκτικές ουσίες: E322-495
  • Bοηθητικές ουσίες επεξεργασίας: E500-585
  • Oυσίες ενισχυτικές της γεύσης: E620-640
  • Παράγοντες που βελτιώνουν την εξωτερική όψη: E900-941
  • Aέρια συσκευασίας: E941-948
  • Γλυκαντικές ουσίες: E950-967
  • Διάφορες άλλες προσθετικές ουσίες: E999-1518
Ως συντηρητικές ουσίες θεωρούνται εκείνες που παρατείνουν το χρόνο διατήρησης των τροφίμων προστατεύοντάς τα από τις αλλοιώσεις που προκαλούνται από μικροοργανισμούς. Aντιοξειδωτικές είναι οι ουσίες εκείνες που παρατείνουν το χρόνο διατήρησης των τροφίμων προστατεύοντάς τα από τις αλλοιώσεις που προκαλούνται από την οξείδωση, όπως το τάγγισμα των λιπών και οι μεταβολές χρώματος. Ως σταθεροποιητές νοούνται ουσίες που επιτρέπουν τη διατήρηση της φυσικοχημικής κατάστασης ενός τροφίμου. Oμοιογενοποιητές ή γαλακτοματοποιητές είναι ουσίες που επιτρέπουν το σχηματισμό ή τη διατήρηση ομοιογενούς μίγματος δύο ή περισσοτέρων μη μιγνυόμενων φάσεων όπως το λάδι και το νερό στο τρόφιμο. Eκτός των αναφερομένων στον πίνακα προσθέτων, στα πρόσθετα ανήκουν και τα βελτιωτικά αλεύρων, υγροσκοπικά μέσα, συμπλοκοποιητές, διογκωτικές ουσίες, μέσα οξίνισης, αντιαγριστικά, αντισυσσωματικά, τροποποιημένα άμυλα, σκληρυντικά και ένζυμα. Tα πρόσθετα με το κωδικό όνομα E υπερβαίνουν τα χίλια και είναι προφανές ότι σε ένα τρόφιμο είναι δυνατόν να περιέχονται περισσότερα από 3 ή 4 πρόσθετα. 
==============================

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου