ΦΟΥΡΝΟΣ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΩΝ

Όσα απαγορεύονται -δια ροπάλου- στα μικροκύματα

http://www.magazine.gr/?arthro=19994

Μπορεί να νομίζεις πως γνωρίζεις πώς να χρησιμοποιείς το φούρνο μικροκυμάτων αλλά ίσως υπάρχουν αρκετά που ακόμη αγνοείς.
Το ζέσταμα του φαγητού είναι μια εύκολη διαδικασία αρκεί φυσικά να μην κάνεις το λάθος και βάλεις μέσα τα… απαγορευμένα υλικά. Μάθε ποιες τροφές και σκεύη δεν πρέπει να βάλεις μέσα σε ένα φούρνο μικροκυμάτων για να μην έχεις άσχημες εκπλήξεις.
Τροφές που κρύβουν κινδύνους αν ζεσταθούν στα μικροκύματα
* Φρούτα με τη φλούδα: Δεν είναι ιδιαίτερα καλή ιδέα να βάλεις φρούτα στο φούρνο μικροκυμάτων, χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία. Τα σταφύλια για παράδειγμα μπορεί να… εκραγούν και οι σταφίδες είναι ικανές να τον καταστρέψουν! Προσοχή λοιπόν! Καλύτερα να αποφεύγεις να βάζεις φρούτα με φλούδα στα μικροκύματα ενώ αν το κάνεις, φρόντισε να τα έχεις καθαρίσει και να τα τρυπήσεις με ένα μαχαιράκι ή οδοντογλυφίδα.
* Αυγά με τσόφλι: Θεώρησες καλή ιδέα να ψήσεις αυγό στα μικροκύματα; Σκέψου το λίγο καλύτερα. Το εσωτερικό θα ζεσταθεί αρκετά και ο ατμός δε θα έχει από πουθενά να βγει με αποτέλεσμα το αυγό να… σκάσει και να περνάς ώρες προσπαθώντας να καθαρίσεις τα κομμάτια κρόκου κι ασπραδιού.
* Νερό: Μην προσπαθήσεις να βράσεις μια κούπα νερό σε φούρνο μικροκυμάτων γιατί το πιθανότερο είναι να καταλήξεις με εγκαύματα. Η αλήθεια είναι πως τα υγρά μπορούν να φτάσουν σε σημείο βρασμού με τα μικροκύματα, χωρίς να υπάρχει καν η ένδειξη φυσαλίδας. Ωστόσο, αν βγάλεις την κούπα με το καυτό νερό, ενδέχεται αυτό θα πεταχτεί στο πρόσωπό σου. Για να αποτρέψεις κάτι τέτοιο να συμβεί, αφενός ζεστανέ το για λιγότερο από δύο λεπτά κι άσε το φλιτζάνι για μισό λεπτό πριν το βγάλεις ή ακόμη καλύτερα προτίμησε τη λύση του βραστήρα, σίγουρη κι ασφαλής.
* Ψωμί: Αν θέλεις να ζεστάνεις ψωμί καλύτερα να μην το κάνεις στο φούρνο μικροκυμάτων. Μετά από μόλις 10 δευτερόλεπτα, η υγρασία θα κάνει το ψωμί σου σκληρό και σαν λαστιχο, όπως το μπαγιάτικο. Ο καλύτερος τρόπος για να το ζεστάνεις είναι να το βάλεις μέσα σε ζεστό φούρνο για λίγα λεπτά.


* Καυτερές πιπεριές: Οι καυτερές πιπεριές, ειδικά οι αποξηραμένες αφήνουν μια πολύ δυσάρεστη οσμή αν ζεσταθούν στο φούρνο μικροκυμμάτων. Η αιτία είναι η καψαϊκίνη που εμπεριέχουν, που εξατμίζεται όταν εκτίθεται στα μικροκύματα.
Τι σκεύη να χρησιμοποιήσεις στα μικροκύματα;
* Μεταλλικά σκεύη: Όχι δια ροπάλου: Αν και λογικά ήδη το γνωρίζεις καλό είναι να το υπανθυμίσουμε. Τα μικτοκύματα αντανακλώνται από το μέταλλο οπότε ο φούρνος σου μπορεί να χαλάσει ή ακόμη και να εκραγεί. Επίσης μην τοποθετείς μέσα αλουμινόχαρτο για να σκεπάσεις το σκεύος σου, γιατί μπορεί να πάρει φωτιά. Αν θέλεις να το σκεπάσεις προτίμησε να τοποθετήσεις από πάνω ένα πιάτο.
* Πλαστικό: Μόνο αν έχει την ειδική σήμανση: Προσοχή! Μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων δεν μπαίνουν όλα τα πλαστικά! Έλεγξε αν τα μπολ σου έχουν το ειδικό σηματάκι πριν τα βάλεις μέσα στα μικροκύματα.
Ισχύει το κόλπο με το σφουγγάρι ή μήπως όχι;
* Άσε τα «κολπάκια» κι αγόρασε καινούριο: Υπάρχει μια φήμη σύμφωνα με την οποία βάζοντας ένα σφουγγάρι σε φούρνο μικροκυμμάτων για 30 δευτερόλεπτα, το απολυμαίνεις. Αυτό, όμως, εκτός από αναληθές είναι και μια κακή ιδέα αφού το μόνο που θα πετύχεις είναι να καταλήξεις με ένα καυτό σφουγγάρι και μια κουζίνα που θα μυρίζει απαίσια… Οπότε καλύτερα, πέτα το κι αγόρασε καινούριο!

========================================

=============================================================
http://earthshareme.com/kindynos-8-trofes-poy-den-prepei-na-mpoyn-se-foyrno-mikrokymaton/
ΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΖΟΥΜΕ  ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΜΙΚΡΟΚΥΜΜΑΤΩΝ
============================================
Τροφές «δηλητήριο»: Ποια φαγητά απαγορεύεται να ξαναζεστάνεις; - See more at: http://newsone.gr/paraxena/738795-trophes-deleterio-poia-phageta-apagoreyetai-na-xanazestaneis#sthash.EYChmcRe.dpuf
Χρειάζεται μεγάλη προσοχή όχι μόνο στο τι τρώμε αλλά και στο πως το τρώμε. Δείτε λοιπόν παρακάτω με προσοχή γιατί δεν πρέπει να ξαναζεστάνετε αυτές τις τροφές!

1. Μανιτάρια

Προτιμήστε να τα φάτε μόλις τα μαγειρέψετε ή την επόμενη μέρα. Καλύτερα να καταναλωθούν παγωμένα. Το ίδιο ισχύει και για τις σούπες, τους ζωμούς και το ριζότο με μανιτάρια. Όταν ξαναζεσταθούν μεταλλάσσονται οι πρωτεΐνες τους ενώ πιθανόν να αλλάξει και η γεύση τους, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στη χώνεψη.

2. Κοτόπουλο

Όπως τα μανιτάρια, το ξαναζεσταμένο κοτόπουλο επηρεάζει τη σύνθεση των πρωτεϊνών. Γι’ αυτό και γενικώς προτείνεται το ζέσταμα του κρέατος σε υψηλές θερμοκρασίες. Αν δε μπορείτε να φάτε το κρέας παγωμένο, τοποθετήστε το σε χαμηλή φωτιά για αρκετή ώρα.

3. Πατάτες

Οι πατάτες απαγορεύεται να ξαναζεσταθούν αφού εκτός του ότι χάνουν τις θρεπτικές τους ιδιότητες, μπορεί να γίνουν τοξικές. Να τις καταναλώνετε μόλις τις μαγειρέψετε ή παγωμένες, όπως προτιμάτε. Εάν φτιάξετε ψητό κατσαρόλας ή πατατόσουπα για τις επόμενες μέρες καλό θα ήταν να προσθέσετε τις πατάτες μετά.

4. Σπανάκι

Το σπανάκι περιέχει υψηλά ποσοστά νιτρικού άλατος το οποίο με το επαναλαμβανόμενο ζέσταμα μετατρέπεται σε νιτρίτη. Ο νιτρίτης είναι καρκινογόνος για το ανθρώπινο σώμα, οπότε προτιμήστε να το καταναλώσετε όσο είναι φρεσκομαγειρεμένο.

5. Παντζάρι

Το παντζάρι, όπως και το σπανάκι περιέχει νιτρικό άλας το οποίο γίνεται δηλητηριώδες για το σώμα όταν ξαναζεσταθεί. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι δε μπορεί να καταναλωθεί την επόμενη μέρα, απλώς καταναλώστε το παγωμένο.

6. Σέλινο

Το σέλινο το οποίο χρησιμοποιείται κατά κόρον στις σούπες, πρέπει να αφαιρεθεί από το φαγητό για να ξαναζεσταθεί, όπως και τα καρότα, και να προστεθεί μετά. Ποτέ μη ξαναζεστάνετε σούπα χωρίς να τα αφαιρέσετε.

7. Αυγά

Τα αυγά αποτελούν την πιο επικίνδυνη τροφή όταν ξαναζεσταθεί καθώς γίνονται τοξικά εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας. Δεν ισχύει το ίδιο και για φαγητά τα οποία περιλαμβάνουν αυγά ανακατεμένα με σάλτσες όπως η μπεσαμέλ, αλλά αφορά πιάτα με βραστά αυγά όπως ο μουσακάς.

Πηγή: www.diaforetiko.gr |  Tο διαβάσαμε εδώ - See more at: http://newsone.gr/paraxena/738795-trophes-deleterio-poia-phageta-apagoreyetai-na-xanazestaneis#sthash.EYChmcRe.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου